Τα καλοκαίρια, όταν ήμουνα μικρός, πηγαίναμε σε ένα χωριό λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη, στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς για όλη την περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά.
20η Ιουλίου 1974. Του προφήτη Ηλία.
Κάθε χρόνο, την ίδια μέρα, σχεδόν όλο το χωριό μαζευόταν στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.
3-4 χιλιόμετρα από το χωριό στην άκρη ενός τεράστιου βράχου, αγναντεύοντας την Θεσσαλονίκη έστεκε περήφανα λές, το εκκλησάκι όπου γινόταν Θεία Λειτουργία. Έτσι και φέτος μαζευτήκαμε. Οι μεγάλοι μέσα και οι μικροί να αλωνίζουμε το προαύλιο.
Μόλις τελείωσε η Λειτουργία η μητέρα μου μας άρπαξε από το χέρι (εμένα και την αδελφή μου) και σχεδόν τρέχοντας κινήσαμε για το χωριό. Κάποια στιγμή της λέω: Μαμά η μικρή δεν μας προλαβαίνει και εγώ κουράστηκα. Κάτι μονολόγησε που δεν κατάλαβα και ξαναφώναξα κοφτά. ΜΑΜΑ. Γύρισε και μας κοίταξε. Τότε κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει. Το πρόσωπό της ήταν ……. κάπως. Σφιγμένο. Κόκκινο. Τα μάτια της γυάλιζαν. Λίγα δευτερόλεπτα με κοιτούσε. ΠΑΜΕ μικρή! Ο τελευταίος είναι γάιδαρος με μεγάλα αυτιά, είπα και πιάνοντάς την από το χέρι, προσπεράσαμε τη μαμά.
Όταν φτάσαμε στο σπίτι είδαμε παρκαρισμένο το φορτηγάκι του θείου μας. Σίγουρα κάτι σοβαρό συνέβαινε. Το μυαλό μου πήγε στον παππού τον Γιάννη. Μήπως έπαθε κάτι; Τρέξαμε στη αγκαλιά του θείου. Ενώ μας φιλούσε τον ρώτησα. Ο παππούς δεν ήρθε; Πως ήρθε. Είναι με τον άλλο παππού και τη γιαγιά πίσω στην αυλή. Τρέξαμε πίσω όπου οι παππούδες και η γιαγιά έπαιζαν με τον μικρό μας αδελφό. Το τι έγινε το κατάλαβα όταν μεγάλωσα.
Όταν κάποια στιγμή μίλησα με το Θανάση το ΚΟΜΑΝΤΟ.
Ο Θανάσης υπηρετούσε στα ΛΟΚ τότε. Λίγες μέρες μετά τους βάλανε σε μια ντακότα και άντε για το νησί. H συνεννόηση Ελληνικού και Κυπριακού στρατού ήταν άλλα ‘ντ’ άλλων. Θα ‘ρθουν τα πορτοκάλια, δεν θα ‘ρθουν τα πορτοκάλια, τελευταία ενημέρωση στο αντιαεροπορικό του αεροδρομίου δεν θα ‘ρθουν τα πορτοκάλια.
Έλα που οι ντακότες ήρθαν. Χωρίς φώτα και με σιγή ασυρμάτου. Όταν η βοή πλέον δεν άφηνε αμφιβολία ότι πρόκειται για αεροπλάνα φώναξε ο επικεφαλής του αντιαεροπορικού: ΤΟΥΡΚΟΙ!!! Βαράτε…….. τα δικά μας δεν θα ‘ρθουν.
Το πολυβόλο άρχισε να κροταλίζει. Στα αεροπλάνα τα παιδιά τα έχασαν. Ετοιμαζόταν για την προσγείωση. Όλα έδειχναν ότι η προσγείωση θα ήταν ανώμαλη. Ο Θανάσης σηκώθηκε. Πήγε προς τη πόρτα. Οι ριπές τώρα έβρισκαν το αεροπλάνο 100%. Ο Θανάσης βλέπει κάτω. Είναι ψηλά ακόμη. Μια ριπή περνά δίπλα του. Το πήρε απόφαση. Πέφτω Παναγιά μου. Δεν πέρασαν δύο δευτερόλεπτα στον αέρα και το αεροπλάνο εξερράγη. Ο Θανάσης έσκασε στο έδαφος. Όταν πλέον οι Κύπριοι κατάλαβαν τι είχε γίνει τρέχουν να βρουν επιζώντες. Εεεεεεεε αυτός αναπνέει. Δεν θυμάμαι πόσο καιρό έμεινε στο νοσοκομείο. Ο ίδιος λέει ότι δεν έμεινε κόκαλο που να μην είχε σπάσει στο σώμα του. Ο Θανάσης ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ.Ούτε κι εγώ ξεχνάω Θανάση μου. Ούτε εσένα. Ούτε την Κύπρο.
Εμπνευστής και δημιουργός του δεν ξεχνώ είναι ο Νίκος Δήμου.
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
8 σχόλια:
Πάντως με όλη αυτή την ιστορία για την Κύπρο το ερώτημα παραμένει:
όλοι αυτοί οι ΕΛΔΥΚαριοι ήταν πολύ καλοί να ανατρέψουν το Μακάριοι αλλά μάλλον ελάχιστα ικανοί να υπερασπιστούν το νησί απο τους Τούρκους.
Και πράγματι δεν αμφιβάλλω ότι αυτό το ήξερε η τότε ηγεσία του Στρατού απο τους οποίους όμως δεν αυτοκτόνησε κανένας...
Έτσι για το ονόρε.
Όλα τα άλλα, Δε ξεχνώ και τέτοια είναι περιττά.
Όχι μόνο ξεχναμε αλλά δε μας νοιάζει κι όλας. Γιατί μήπως νοιάζει τους Τσύμπριους...
A.
Αγαπητέ ανώνυμε οι καλές ερωτήσεις αρχίζουν πριν 50 περίπου χρόνια.
Αν ο λαός της Κύπρου με δημοψήφισμα ψήφισε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα πριν 50 χρόνια πως και γιατί βρέθηκαν πολιτικοί που συμφώνησαν σ΄ ένα "κράτος" που η πλειοψηφία των 85% των Κυπρίων ήταν δέσμια και υποχείριο στην μειοψηφία των 15%?
Παρατηρείτε συμπτώσεις και ενδείξεις γκανγκστερικής πολιτικής απο τις Αγγλικές κυβερνήσεις στο Κυπρακό αλλά και σε άλλους λαούς σε όλο τον κόσμο που αποζητούσαν την ανεξαρτησία τους παρόμοιες με αυτές που ακόμη συμβαίνουν στην Ιρλανδία;
Άκης
Από που φύγαν οι Αγγλοι στάχτη και μπούρμπερη...
Καλή τακτική, καλά κάνουν. Κράτος είναι, όχι οργανισμός, συμφέροντα έχουν, είχαν και θα έχουν. Το θεωρώ φυσιολογικό...
Απο την άλλη αν οι Κύπριοι δε θέλαν να ενωθούν μαζί μας το καταλαβαίνω. Ούτε γω θα θελα να ανήκω σε μια υπανάπτυκτη χώρα του '50.
Ακόμη και τώρα προτιμούν να μείνουν σ' αυτό το 60% παρά να τα βρουν με τους άλλους. Λογικό. Αφού είναι οικονομικά άνετοι τί τους θέλουν τους πεινασμένους? Εσείς θέλετε τους Αλβανούς σας στην Ε.Ε.?
Απλά να μας το πουν να μην ξυνόμαστε... Να ξεκολλήσει και το Αιγαίο.
Πάντως στην Ιρλανδία τα βρήκαν, εν μέρει...
Τώρα το ερώτημα παραμένει αναπάντητο:
Τί καλοί οι ΕΛΔΥΚαριοι να φάνε το Μακάριο. Με τους Τούρκους δεν τους είδα πολύ ζωηρούς. Ξέρω δε φταιν αυτοί, εντολές εκτελούσαν. Αλλά οι άλλοι απο ότι ξέρω έμειναν στις θέσεις τους.
Εντάξει μπορεί και ο μαλάκας ο Ιωαννίδης να μην αποκαλύψει ποτέ τί του τάξαν οι Αμερικάνοι για να δώσει την αφορμή...
Αλλά αυτοί που το κάναν μπορεί να μου εξηγήσει κανείς γιατί διαμαρτύρονται για την Κύπρο? Εμ έκανα τη μαλακία, εμ φωνάζω κι απο πάνω?
Η Κύπρος είναι σα το γνωστό ρητό. Οι Τούρκοι έχουν το πεπόνι, έχουν και το μαχαίρι. Ή όρμα να αρπάξεις ένα απο τα δύο ή κάτσε κοίτα τους και καλόπιανέ τους.
Αλλά πάλι αμα ξαναορμήξουμε θα τις φάμε....
Α.
Μα αγαπητέ ανώνυμε δεν καταλάβες καλά.
Οι Κύπριοι ψήφισαν κατα 97% για την ένωση με την Ελλάδα.
Στο Ενωτικό δημοψήφισμα του Ιανουαρίου του 1950, γύρω στο 97% των Κυπρίων εκφράζουν ελεύθερα την αταλάντευτη βούλησή τους για ΕΝΩΣΗ με την Ελλάδα. Το δημοψήφισμα, καθάριο και με διαφανείς διαδικασίες, είναι η ισχυρότερη πιστοποίηση για την εκπλήρωση της ΕΝΩΣΕΩΣ, αφού είναι μία διαδικασία σύμφωνη με τα δικαιώματα και την αυτοδιάθεση των λαών. Το ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν συμμετείχαν, δεν ακυρώνει την εγκυρότητά του, αφού αυτοί ουδέποτε υπερέβησαν το 20% του πληθυσμού. Και βασική δημοκρατική αρχή παγκοσμίως είναι: "η πλειοψηφία αποφασίζει και η μειοψηφία υπακούει, απολαμβάνουσα των δικαιωμάτων που δικαιούται".
Μετά απο τις σφαγές των Τούρκων κατα τα Σεπτεμβριανά το 1955 στην Κωνσταντινούπολη η Κύπρος τελικά θα γίνει ανεξάρτητο κράτος το 1960, εκτρεπομένου του αγώνος από τους αρχικούς του στόχους.
Οι Κύπριοι στρατιώτες που υπάκουσαν τις διαταγές των Ελλπήνων αξιωματικών όπως σωστά λες εκτελούσαν διαταγές στο πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου ακριβώς όπως οι Έλληνες στρατιώτες το 67 υπακούσαν διαταγές στο προαξικόπημα εναντίον της Δημοκρατίας.
Γνωρίζεις ποιά είναι η τιμωρία για όποιο στρατιώτη δεν υπακούει τις εντολές των αξιωματικών του.
Δυστυχώς η δύναμη των Ελληνικυπρίων στην εισβολή ήταν πολύ μικρή μπροστά στην αποβατική δύναμη και αεροπλάνα των Τούρκων.
Ο Διχασμός που αιτία ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ αξιωματικοί και η Ελληνική τότε κυβέρνηση επέτρεψε στους Τούρκους να επικρατήσουν στο νησί μας.
Αντί εμείς οι Ελλαδίτες να παραπονιόμαστε για τους Κύπριους δεν νομίζεις ότι οι Κύπριοι πρέπει να έχουν το παράπονο που η μητέρα πατρίδα όχι μόνο προκάλεσε το πραξικόπημα και τον Διχασμό μεταξύ του Κυπριακού λαού αλλά τους άφησε αβοήθητους την στιγμή που την χρειαζόταν περισσότερο.
Κάτι άλλο, αν νομίζεις φίλε ότι οι Τούρκοι θα υποχωρήσουν στις απιτήσεις τους στο Αιγαίο αν υποχωρήσουμε εμείς στην Κύπρο είσαι πολύ γελασμένος.
Όσο εμείς το παίζουμε σκυλάκι ανάσκελα με ανοικτά τα σκέλια τόσο οι απαιτήσεις των Τούρκων θα αυξάνονται όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Θράκη.
Δυστυχώς για μας οι πολιτικοί τους και η διπλωματία τους έχει αποδειχθεί πολύ πιο ικανή απο την διχαστική και αναποφάσιστη δική μας.
Η ψευδαίσθηση ότι η ΕΕ θα μας προστατέψει σε περίπτωση αδικαιολόγητης επίθεσης απο την Τουρκία είναι τόσο γελοία όσο ήταν η ψευδαίσθηση του Ιωαννίδη ότι τα αφεντικά του, οι πράκτορες της ΣΙΑ, ο Κίσσινγκερ και το ΝΑΤΟ θα τηρήσουν ότι του υποσχέθηκαν για προστασία απο την εισβολή των Τούρκων.
Η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η απόσυρση των στρατευμάτων εισβολής πριν γίνει οποιαδήποτε συμφωνία.
Καμιά χώρα δεν μπορεί να δεχθεί διαπραγματεύσεις όσο ξένα στρατεύματα έχουν εισβάλλει και τρομοκρατούν τον πληθυσμό της.
Καμιά συμφωνία δεν μπορεί να γίνει έτσι.
Μόνο παράδοση.
Άκης
Υ.Γ.
Η Αγγλία με το πρόβλημα των μεταναστών που έχει και τις νέες γενιές τρομοκρατών που ξεφυτρώνουν στο έδαφός της και την απειλούν, θερίζει το κακό που η ίδια φύτεψε και έθρεψε.
Τους μόνους Κύπριους που δεν αντέχω είναι εκείνους που είναι φανατικοί ξενομανείς Εγγλεζόφιλοι.
Αυτοί ζουν στον δικό τους χαζό παραμύθι.
Σωστέ δεν τα λες και λάθος, αλλά δεν ξέρω αν και όσα λες γίνονται. και αυτό ήθελα να σχολιάσω εδώ. Δηλαδή έχουμε τα εξής δεδομένα:
1. Οι Τούρκοι είναι στο νησί εδώ και 34 χρόνια. Αμφιβάλλω αν θα φύγουν ποτέ. Εξάλλου δεν πήγαν για να φύγουν, και όχι χωρίς ένα καλό αντάλλαγμα.
2. Οι Κύπριοι αποκάλυψαν τελικά ότι δεν θέλουν συνένωση, ούτε πολλά πάρε δώσε με τους Τουρκοκύπριους. Δηλαδή καμία οικονομική σύμμειξη. Λογικό.
3. Οι Έλληνες Βαριούνται να ασχοληθούν. Λογικό!
Επομένως υπάρχουν περιοριζόμαστε σε δύο λύσεις ( αν βρεις άλλες γρραψε μου, θα θελα να το συζητήσω)
Α. Επειδή οι Τούρκοι δεν φεύγουν μόνοι τους απο το νησί, και εμείς δεν δεχόμαστε συννένωση, άνευ απομάκρυνσης - ενώ και κανείς δεν μπορεί να τους διώξει, και γιατί άλλωστε? - καλό θα ήταν να το επιδιώξουμε δυναμικά.. Γίνεται? Αμφιβάλλω. Όσες φορές τα βάλαμε μόνοι μας με τους Τούρκους, φάγαμε τα μούτρα μας....
Β.Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την λογική που υποδεικνύει μια καλύτερη προοπτική για τους Τουρκοκύπριους. Μετά την εισβολή η παραμονή των στρατευμάτων είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί πολύ καλό γι' αυτούς. Πιστεύεις ότι θα το ακυρώσουν? όχι βέβαια!! Λύση. Να τους πείσουμε ότι υπάρχει καλύτερη προοπτική οικονομικής ζωής ώστε να ακυρωθεί το χαρτί. Είναι λίγο περίπλοκο αλλά για να γίνει απαιτεί να αποδεχτείς το εξής σκληρό: Το '74 έχασες. Βλέπεις άλλη προοπτική, ευχαρίστως το συζητώ.
Επουδενί δεν πιστέυω ότι θα υποχωρήσουν οι Τούρκοι. Πουθενά. Και με την πίεση κανενός. Τα στρατεύματα δεν το κουναν απο κει με τίποτε. Πες μου ειλικρινά εσύ θα τά διωχνες? Όχι βέβαια. Οπότε πρέπει να ακυρώσεις την χρήση τους. Πως? Εδώ σε θέλω.
Υ.Γ. Μ' αρέσει η συζήτηση και η διαφωνία. Αν θέλεις απάντησε...
Α.Αρης
Φίλε Άρη έχεις δίκιο, λιγότερα μπορούν να γίνουν,
μετά απο 25 χρόνια τυφλής αντιαμερικανικής πολιτικής και παλαιστινιακής εθελοτυφλοφιλίας απο τις κυβερνήσεις τυχοδιωκτισμού του ΠΑΣΟΚ και των πιόνιων του στα ΜΜΕ.
Μετά απο την επιτυχία του εμπάργκου όπλων εναντίον της Τουρκίας, κι αυτό οφείλεται περισσότερο στους ομογενείς μας, η Ελληνική εξωτερική πολιτική μαζί με την Κυπριακή πάει απο το κακό στο χειρότερο με την μόνη εξαίρετη επιτυχία, την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ.
Μια επιτυχία που οφείλεται στον τότε υπουργό των Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη που χάθηκε τόσο πρόωρα στο παράξενο αεροπορικό "ατύχημα" με το Φάλκον.
Τα δεδομένα της Κατοχής είναι γνωστά αλλά υπάρχουν και άλλα δεδομένα.
1. Το γεγονός ότι υπάρχουν στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο δρα εναντίον των οικονομικών και διεθνών συμφερόντων της Τουρκίας.
Τα στρατεύματα παραμένουν για το συμφέρον μια μικρής μειονότητας στην Τουρκία των στρατιωτικών.
Για την Τουρκία σαν χώρα το κόστος των στρατευμάτων τοyς στην Κύπρο είναι μια aνοικτή πληγή που τους έχει προκαλέσει στο παρελθόν οικονομικες και διεθνοπολιτικές πανωλεθρίες.
Η εξουσία των στρατιωτικών φθίνει με την εμφάνιση του Ερντογάν και με το κόμμα του να παίρνει όλο και περισσότερη δύναμη.
Οι γαλονάδες κρατάνε τόσα χρόνια όμηρο την Κύπρο γιατί είναι το καλύτερο τους χαρτί μαζί με το Κουρδικό για περισσότερους εξοπλισμούς, μεγαλύτερες προμήθειες και εισόδημα.
Στην Τουρκία ο μεγαλύτερος επενδυτής και εισοδηματίας είναι ο Οργανισμός Πρόνοιας του Τουρκικού Στρατού.
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει πρώτα να λύσει το
Κουρδικό και μετά θα έρθει η ώρα του Κυπριακού.
Ναι θα λάβει ανταλλάγματα η Τουρκία, ανάμεσα σ΄ αυτά η είσοδος στην ΕΕ και εισροή κεφαλαίων αλλά αυτή την στιγμή δεν βλέπει την βοήθεια της Ελλάδας σαν αντάλλαγμα αλλά σαν κάτι δεδομένο.
Δηλαδή οι Τούρκοι πιστεύουν ότι και να μην αλλάξει το καθεστώς στην Κύπρο αυτοί θα έχουν την συμπαράσταση της Ελλάδας με το στανιό.
Οι στρατιωτικοί πιστεύουν ότι μπορούν να εκφοβίσουν την Ελλάδα να προσφέρει Γή και Ύδωρ με τις απειλές τους στο Αιγαίο για πόλεμο.
Μείωση της δύναμης των Τούρκων γαλονάδων και του εθνικιστικού Κεμαλισμού σημαίνει ότι οι απειλές για πόλεμο, μάλλον σύρραξη, λιγοστεύουν.
Το ερώτημα είναι ποιοί και για πόσο καιρό ακόμη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο;
Μέχρι το σημείο πραξικοπήματος αν έρθουν τα δύσκολα;
2. Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν πια πρόβλημα με τους Τουρκοκύπριους αλλά με τα στρατεύματα κατοχής.
Αν στο σύμφωνο Ανάν υπήρχε πρόνοια για άμεση απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής και ελευθερία κατοίκησης στα κατεχόμενα οι Ελληνοκύπριοι θα το ψήφιζαν.
Αλλά το σχέδιο Ανάν ήταν κουστουμάκι ακριβώς στα μέτρα των Τούρκων.
Σωστό το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.
Το πρόβλημα είναι όμως γιατί έφτασε μέχρι εκείνο το σημείο.
Οι πολιτικοί μας ΈΛληνες και Κύπριοι κοιμόντουσταν στις διαπραγματεύσεις ή ύπήρχαν κάποιοι εκβιασμοί να προχωρήσει το σχέδιο που δεν γνωρίζουμε;
3. Οι Έλληνες, και εδώ μιλάμε για τον Ελληνικό λαό, δεν βαριούνται να ασχοληθούν αλλά έχουν απογοητευθεί με τις γκάφες των πολιτικών μας.
Δεν μπορούμε να έχουμε YES Men (π.χ. Γιωργάκης) να "διαπραγματεύονται" τα συμφέροντα της χώρας μας στην εξωτερική πολιτική.
Η σημασία της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντική για να την αγνοούμε.
Οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται με αυτούς που μπορούν να προσφέρουν ανταλλάγματα στην χώρα μας.
Φιλώντας τα γένια του Αραφάτ χίλιες φορές δεν έλυσε το Κυπριακό.
Καλή η δημαγωγία για τους πιστούς του κόμματος αλλά πιο καλή
είναι η ικανότητα να χρησιμοποιείς τα πλεονεκτήματα σου προς το συμφέρον της πατρίδας, όχι μόνο το προσωπικό συμφέρον.
Τελευταίο και πιο σημαντικό.
Οι παγκόσμιες εξελίξεις της τελευταίας εξαετίας μετά τον Μπιν Λάντεν έχουν αλλάξει τις δυναμικές στο σταυροδρόμι Ευρώπης-Ασίας.
Μετά την τρομοκρατία στην Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο και την μεγαλοπρεπή επίδειξη ανικανότητας στο Ιράκ όλα είναι πια πιθανά.
Αγαπητέ Άρη,
Χρειαζόμαστε τώρα να είμαστε ενωμένοι σαν Έλληνες παρα ποτέ.
Ο Ελληνισμός της Ελλάδας, Κύπρου και Ομογένειας πρέπει να συνεργασθεί όχι να τσακώνεται ή να βαριέται για την επιβίωση του.
Η Γιουγκοσλαβία είναι παράδειγμα της καταστροφής συνέπεια ενός εθνικού Διχασμού.
Ναι δεν είμαστε Γιουκλοσλαβία, αλλά είμαστε Ελλάδα και Κύπρο απο τις λίγες χώρες στον κόσμο με τέτοιο άσχημο παρελθόν εθνικής αλληλοφαγωμάρας.
Παρά όλες τις αδυναμίες μας έχουμε αποδείξει ότι οι Έλληνες ενωμένοι ακόμη και σ' ένα άνισο αγώνα έχουν κατορθώσει το ακατόρθωτο.
Μπορούμε αν προσπαθήσουμε ενωμένοι να αναγκάσουμε τους Τούρκους να βγάλουν τα στρατεύματα.
Η Τουρκία με την κατοχή της μισής Κύπρου έχει αυτή την στιγμή το πιο μακροχρόνιο ρεκόρ εισβολέα σε ανεξάρτητη χώρα.
Εκεί πρέπει να δώσουμε την έμφαση, στην πίεση στην Τουρκία να αποσύρει τα στρατευμάτα Κατοχής (έστω βοηθώντας τον Ερντογάν να διαλύσει το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο), και όλα τα άλλα προβλήματα μεταξύ των Κυπρίων θα λυθούν με λίγη καλή θέληση κι απο τις δυό πλευρές.
"Παρά όλες τις αδυναμίες μας έχουμε αποδείξει ότι οι Έλληνες ενωμένοι ακόμη και σ' ένα άνισο αγώνα έχουν κατορθώσει το ακατόρθωτο.
Μπορούμε αν προσπαθήσουμε ενωμένοι να αναγκάσουμε τους Τούρκους να βγάλουν τα στρατεύματα."
ρε σωστέ , καλή η ένωση και τα λοιπά αλλά λύση δεν βλέπω. Και επειδή τα έχω ξανακούσει τα όσα λες - και δεν είμαι υπερασπιστής του Γιώργάκη - απορώ γιατί τον έβαλες στην κουβέντα. Εγώ ξεκίνησα ρωτώντας κάτι απλό, απάντηση δεν έλαβα. Πως με ποιό τρόπο ενωμένοι -διαιρεμένοι θα απομακρυνθούν τα στρατεύματα απο την Κύπρο, εδώ σε θέλω.
Θα μου πεις για τα λάθη των κυβερνήσεων. Σωστά αλλά πως χειρίζεσαι μια ήττα είναι κάτι που σηκώνει πολύ συζήτηση. εξ άλλου και τον Βενιζέλο που υπέγραψε το σύμφωνο με τον Κεμαλ το 1930-31 προδότη τον είπαν όσοι το 1922 λέγανε να αφήσουν τους Μικρασιάτες να τους σφάξουν οι Τούρκοι μη πέσει ο Βασιλιάς...
Επαναλαμβάνω και σε παρακαλώ χάριν της συζήτησης - αν θες - να μου δώσεις μια πραγματολογική απάντηση. Το σχέδιο Ανάν απέτυχε. Οι Κύπριοι δεν θέλουν τους Τουρκοκύπριους. Οι Τούρκοι ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ απ την Κύπρο χωρίς αντάλλαγμα. Τί πράττουμε? Τί πρέπει να δώσουμε ως ηττημένοι στον νικητή για να δεχθεί να φύγει απο το σβέρκο μας? Ή αποδεχόμαστε την κατάσταση ως έχει? Αυτό το να προσπαθήσουμε ενωμένοι δεν το κατάλαβα. Πώς δηλαδή? Σαν ευχή μου μοιάζει. Σε παρακαλώ - αν θες και δεν σε πρήζω.
ΥΓ Ευχαριστώ για την επιχειρηματολογία και την συζήτηση
ΥΓ2 Είμαι λίγο πραγματιστής λόγω επαγγέλματος....
Μάλιστα φίλε Άρη το ενωμένοι δεν σ' άρεσει σαν πραγματική λύση.
Αλλά είναι η μόνη λύση.
Πιστεύεις ότι αν δεν γινόταν το πραξικόπημα του Ιωαννίδη θα μιλούσαμε τώρα για λύσεις στο Κυπριακό;
Θα τολμούσε η Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο αν υπήρχε ακόμη η μεραρχία στην Κύπρο;
Αν δεν υπήρχαν τα αλληλοπισωμαχαιρώματα μεταξύ Μακαριακών, ΕΟΚΑ Β, χουντικών κτλ;
Βρισκόμαστε στην πιο βαθειά λακούβα, γιατί δεν μπορούσαμε να τα βρούμε μεταξύ μας.
Δεν μας φταίνε οι ξένοι που εκμεταλλεύονται το μίσος Ελλήνων απο Έλληνες.
Γιατί ο Γιωργάκης, οι ψευτοκουλτουριάρηδες του Συνασπισμού και οι ακραίοι θατσεριστές έπαιζαν το παιχνίδι των Τούρκων για να πιέσουν τους Κύπριους να δεχτούν μια λαιμητόμο συμφωνία που θα επέτρεπε τα στρατεύματα εισβολής να παραμείνουν για μερικές δεκαετίες ακόμη. Επίσης να μην έχουν ελευθερία στα κατεχόμενα αλλά ΚΑΙ να πληρώσουν δις ευρώ για αποζημιώσεις.
Αν έχουμε μια ενιαία ενωμένη πολιτική του "η Κύπρος αποφασίζει και εμείς την υποστηρίζουμε στις αποφάσεις της" τότε γιατί αυτοί οι "προσκυνημένοι" Ελλαδίτες θέλουν με το στανιό οι Κύπριοι να δεχτούν κάτι που κανένας πατριώτης δεν θα δεχόταν.
Λοιπόν βρισκόμαστε εδώ αυτή την στιγμή με μια Τουρκία που βογγάει απο προβλήματα, ενδοπολιτικά, οικονομικά (το χρηματιστήριο τους έφαγε 5% βουτιά χθές), έχει χάσει την υποστήριξη της Αμερικής χωρίς όρους μετά την γκάφα τους να μην επιτρέψουν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Κουρδιστάν του Ιράκ στην αρχή του πολέμου, με τους Ευρωπαίους λαούς να τους αποφεύγουν σαν την χολέρα, με τους Τούρκους ισλαμιστές έτοιμοι για την μεγάλη εκκαθάριση των Κεμαλικών, τους Κούρδους έτοιμοι να αποσχισθούν και να ενωθούν με τους Κούρδους του Ιράκ και την μόνη χώρα της ΕΕ να υποστηρίζει θερμά την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ να είναι η Ελλάδα.
Ποιός έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις;
Ποιός θα υποφέρει όσο καθυστερεί μια λύση στο Κυπριακό;
Ποιός κινδυνεύει αν δεν ανοίξουν οι πακτωλοί χρημάτων της ΕΕ;
Δεν κινδυνεύουν όλοι οι Τούρκοι αλλά το κατεστημένο της Τουρκίας.
Οι μεγαλοβιομηχάνοι, οι γρεαφειοκράτες, οι Κεμαλιστές.
Αυτοί που σήμερα είναι η εξουσία αλλά αύριο ίσως να μην είναι.
Αυτοί που κινδυνεύουν απο μια ισλαμική επανάσταση ή απο μια πτώχευση της χώρας όπως πριν 25 χρόνια.
Αναίμακτη και πολιτική ή επαναστατική και τρομοκρατική αυτή η αλλαγή εξουσίας θα γίνει μια και οι ανισότητες στην Τουρκία μεταξύ πλουσίων και φτωχολογιάς είναι τεράστιες.
Αν σκέφτεσαι σαν ηττημένος τότε διαπραγματεύεσαι χαμένος απο χέρι.
Αγαπητέ Άρη μια και είσαι πραγματιστής λόγω επαγγέλματος θα γνωρίζεις ότι αυτός που έχει μεγάλη χασούρα σε μια επιχείρηση και τα παρατάει ψυχολογικό ράκος, αυτός που θέλει να ξεφορτωθεί κάτι απο το σβέρκο του πουλώντας το στην αγορά το ... σκοτώνει, δηλαδή το πουλά σε εξευτελιστική τιμή.
Η Ελλάδα δεν θα "σκοτώσει" την Κύπρο ξεπουλώντας της στους Τούρκους όχι μόνο γιατί είναι οι Κύπριοι τα αδέλφια μας αλλα πιο σημαντικό για τους λίγους βαριεστημένους ΈΛληνες θα είναι η αρχή ξεπουλήματος της υπόλοιπης Ελλάδας, συμπεριλαμβάνοντας την Θράκη, τα νησιά, την Μακεδονία και την Ήπειρο.
Μια νέα Βαλκανοποίηση αλά Γιουγκοσλαβία δηλαδή.
Στην πόκα της διπλωματίας αν παίζεις σαν χαμένος γρήγορα θα βγείς νοκ άουτ στο επικίνδυνο αυτό παιχνίδι.
Πρέπει να παίζεις το παιχνίδι με γερά χαρτιά ή να δίνεις την εντύπωση στον αντίπαλο ότι είσαι σε καλύτερη θέση απο κείνον.
Άκης
Σημ:
Ο Βενιζέλος έκανε πολλές γκάφες στα γεράματα του, κουράσθηκε ίσως.
Το σύμφωνο με τον Κεμάλ ήταν απο τις μικρές, η μεγαλύτερη βλακεία ήταν που διοργάνωσε και έχασε τις εκλογές στην πιο κρίσιμη στιγμή της Μικρασιατικής κστρατείας, οι βασιλικοί πήραν όλες τις ψήφους των Τούρκων και Εβραίων των νεοαποκτηθέντων εδαφών της Ηπείρου, Μακεδονίας και της Θράκης.
Τι περίμενε ότι θα τον ψηφίσουν;
Υπεροψία, αλαζονεία και απο εθνικός ηγέτης βρέθηκε εξόριστος.
Οι βασιλικοί βέβαια πρόθυμοι να εκδικηθούν σμπαράλιασαν το στράτευμα αποσύρωντας όλους τους έμπειρους αξιωματικούς ύποπτους ότι ήταν Βενιζελικοί και προκάλεσαν τους μέχρι τότε συμμάχους επαναφέροντας την ίδια βασιλεία που συνεργάσθηκε με τους Γερμανούς τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο.
Αν δεν ήταν η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσμα της Διχόνοιας μεταξύ βασιλικών και βενιζελικών (μαζί με τους κομουνιστές που σαμποτάραν τον Ελληνικό αγώνα) τότε τί ήταν;
Ποιός ήταν ο καλύτερος σύμμαχος του γενοκτόνου Κεμάλ;
Αν έχουμε τον καραγκιόζη τον Μητσοτάκη (συγνώμη για τους μητσοτακικούς αλλά τέτοιος είναι στην εξωτερική πολιτική) να κάνει δημόσιες δηλώσεις ότι σε δέκα χρόνια θα έχουμε ξεχάσει το Μακεδονικό που ο ίδιος πρόδωσε, κι όλα αυτά στην πιο σημαντική στιγμή τότε γιατί να μην πιστεύουν οι Σκοπιανοί ότι μπορούν να μας διαλύσουν γιατί είμαστε του τρέχα;
Αν δεν γνωρίζουμε τα ελαττώματά μας, "Γνώθι Σ ἀυτόν" πως θα γνωρίσουμε και θα εκμεταλευθούμε τα ελαττώματα των αντιπάλων μας.
Εκτός κι αν η μέχρι τώρα η Τούρκικη και η Φυρομίτικια διεκδικήσεις δεν είναι αντίπαλες μας αλλά οι μόνοι αντίπαλοι είναι οι άλλοι Έλληνες και βρίσκονται μεταξύ μας.
Τότε δεν χρειαζόμαστε ευχές για την λύση των εξωτερικών προβλημάτων μας, την προστασία των Ελληνικών εδαφών και την επιβίωση μας σαν έθνος αλλά προσευχές.
Υ.Γ.
Καλες και σωστές οι ερωτήσεις φίλε Άρη και υπάρχουν οι απαντήσεις, ελπίζω επίσης σωστές.
Θάρρος χρειάζεται να βγούμε απο το κουβούκι μας και να μιλήσουμε γι΄ αυτά τα θέματα χωρίς να επιτρέπουμε πολιτικούς να αδρανούν γιατί "κανείς δεν ενδιαφέρεται".
Δημοσίευση σχολίου